Dyra på gården

Det er 12 islandshester og en varmblodstraver på gården.

Islandshest

Rasen stammer fra tidlig vikingtid og er en av de eldste i verden. I over flere tusen år har rasen utviklet seg til å bli svært hardfør og til å klare seg i kaldt klima. Selv om islandshesten ikkje er så stor (1.35 - 1.55) bærer den med letthet en voksen person. Alle farger og avtegn er tillatt. Rasen kan ha 5 gangarter; skritt, trav, galopp, tølt og pass. Islandshesten er kjent for sitt rolige og følsomme gemytt og for å være lette å håndtere. Den er flink til å ta seg frem i terrenget og har en godt utviklet steds-/og retningssans. Islandshesten blir også brukt til å konkurrere i de forskjellige gangartene.

"Unghingstene"
Ammekubesetning på ca 20 mordyr - Tiroler Grauvieh

Tiroler grauvieh

Tiroler grauvieh er en nøysom og hardfør kurase som stammer fra fjellbeitene i Tirol. Rasen er svært gammel og har eksistert i over 3000 år. Dyrene er ensfarget sølv- til brungrå med noe mørkere hode, hals og mageparti. Rasen brukes til både melke- 0g kjøttproduksjon, og har historisk også blitt brukt som arbeids- og trekkdyr. Dyrene er flinke i gratt og ulendt terreng. Dermed egner de seg godt til landskapspleie og økologisk drift. Rasen er også kjent for lette kalvinger, god tilvekst og godt lynne, men ser ut som å nyte godt av noe handtering. Den gjennomsnittlige kroppsmassen er 600 kg. for kyr og 1000 kg. for okse. Begge kjønn er hornet.

Avlsoksen Springo og Stian

Norsk geit

Hjerterud er ei av to geiter på gården. Venninna Tootsie er litt mindre og grå av farge. Begge liker å gjøre "ugang". Geita kan gi oss både melk og kjøtt, men hos oss har den status som kjæledyr. Geita er svært lettlært og kan trenes til å både bære kløv og trekke vogn.

Hjerterud
10 høns og 2 haner av rasene Stor Kochin, Brahma og Toppet Hollender.

Rasefjærkre/hagehøns

 

Både Kochin og Brahma kommer fra Kina (India) og er store staselige raser. Hanen kan veie opp til 6 kg. Begge raser er fotbefjæret og har et rolig gemytt. Kochinen har en spesiell "vaggende" gange og ruger gjerne.

 

Toppet hollender er en lett, livlig å pratsom rase som stammer fra Nederland. Hønas "hatt" eller "kåpe" ser ut som en ball, mens hanens er mer utstående. God verpevne.

 

 

Kyllinger

Hund, katt og andre smådyr

Border collie er en utpreget gjeterhund med aner som trolig stammer fra grensetraktene mellom Skottland og England, derfor tilnavnet "grensecollie" eller "collie fra grensetraktene". Som rase har den blitt svært populær pga. sin arbeidskapasitet og gode egenskaper som brukshund. Rasen er verdens mest brukte gjeterhund for sau. Border collien er hurtig, energisk og oppvakt. Rasen regnes som å være den mest intelligente av alle hunderaser.

Gjeterhunden Scott og "Putt"